Klávesnice, klíče, matrace: na tahle místa při úklidu nezapomínejte

Každý den na ně saháte, dáváte je k obličeji a někdy i do úst. Jsou přitom plné mikrobů, které jen čekají, aby vám mohly uškodit. Poradíme, jak o tyhle věci denní potřeby nejlépe pečovat.

Nemějte z klávesnice sbírku odpadků


Občas při práci na počítači jíte a do klávesnice napadají drobečky. Mezi klávesy se navíc práší a určitě jste si ne vždy před usednutím k počítači umyli ruce. Přidejte zapadané částečky kůže a zjistíte, že klávesnice je jedna z nejšpinavějších věcí ve vaší domácnosti.

Čištění je přitom jednoduché. Klávesnici nebo vypnutý notebook otočte, vyklepte a vyfoukejte fénem nastaveným na nízkou teplotu. Poté si vezměte přiměřeně tuhý a hustý štětec a promeťte s ním mezery mezi jednotlivými klávesami. Nakonec klávesnici otřete hadříkem navlhčeným čistícím prostředkem.

Telefon a tablet si zaslouží speciální hadřík


Telefon položíte jednou na stůl, podruhé na zem a na závěr ho hodíte do kapsy. Nejenže na něj saháte, ale při telefonování ho navíc dáváte i k obličeji. O důvod víc pro jeho pravidelné čištění. Používejte měkký hadřík, který nezanechává chloupky. Drsné látky, ručníky, papírové utěrky a podobné věci můžou produkt poškodit. Hadřík můžete používat i na údržbu monitoru a televize.

Dopřejte klíčům zaslouženou koupel


Berete je do rukou každý den, kdy jste je ale naposledy čistili? Přitom je to tak jednoduché. Připravte si misku horké vody s jarovými bublinami a jednotlivé klíče do ní vložte. Nechte je chvíli “koupat” a pak je položte na čistou utěrku, kde uschnou.

Udržujte hračky v čistotě


Zejména malé děti si s nimi hrají každý den a často oblíbenou hračku strčí do pusy. Plyšáci a látkové hračky proto jednou za čas patří do pračky a třeba legu dopřejte podobnou jarovou lázeň jako klíčům.

S matrací běžte ven


Údržba matrace snadná není, ale uvědomte si, že na matraci trávíte přibližně třetinu dne. Je plná roztočů, virů, bakterií a také plísní a čím je starší, tím se počty nevítaných hostů zvyšují. Časem vás tak může začít trápit alergie, astma nebo ekzém.

Při každé výměně povlečení proto vyperte potah matrace, samotnou matraci poprašte jedlou sodou a důkladně vyluxujte. Pravidelně ji také otáčejte - prodloužíte její životnost a zlepšíte odvětrávání. Využijte také zimy a dejte matraci na den ven. Roztoči, kteří milují teplo a vlhko, celodenní pobyt na mraze rozhodně neocení.

Pokud usoudíte, že už má vaše matrace lepší časy za sebou, podívejte se po nové.

 

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.